DEGUSTACINĖ KELIONĖ: LATVIŠKI SKANĖSTAI

DEGUSTACINĖ KELIONĖ: LATVIŠKI SKANĖSTAI

Kelionės programa

1
Degustacija Latvijoje
Anksti ryte išvykstame iš Lietuvos.

Keliaujame pailsėti, pasimėgauti nepatirtais skoniais. Sužinosime, kuo gyvena smulkieji latvių ūkininkai, kaip gaminamas vynas, auginamos vynuogės, kaip galima sukurti puikų verslą teturint nedidelį gabalėlį žemės ar gojelį sulaukėjusių šeivamedžių…

Kertame sieną ir po pusvalanduko jau svečiuojamės didžiausiame Latvijoje šitake grybų (liet. valgomasis dantenis) ūkyje* „Trubenieki“. Jau prieš 3 tūkst. metų Japonų vienuolių auginta šitakė – ne tik visame pasaulyje delikatesu vadinamas kartoko riešutų ir česnako skonio valgomasis grybas, bet geriausiai ištirtas, didžiausio poveikio antivėžinis vaistas. Svarią reklamą šitake daro japonų mokslininkai. Jie paskelbė, kad šiuose grybuose rasta ir naujų, iki šiol nežinomų polisacharidų, labai kryptingai veikiančių vėžinius darinius. Be to, šitake per trumpą laiką iš organizmo pašalina cholesterolį, be jokios dietos mažina svorį, apsaugo nuo streso. Ir yra visiškai netoksiški. Tačiau ir nežinant jų gydomųjų savybių, šitake trumpai keptuvėje pakepinti su trupučiu aliejaus ar sviesto, dar pagardinti druskyte ir pipirais – tikras skanumėlis. Ūkio savininkasatskleis grybų auginimo paslaptis, paaiškins, kurių medžių rąsteliai tinkamiausi grybavietėms, ką reikia daryti, kad „miegantis Buda pabustų ir dovanotų šitake grybams jėgą“. „Trubenieki“ ūkis visus metus augina aukščiausios kokybės grybus, kuriuos vėliau pristato prestižiniams Latvijos restoranams ir parduotuvėms. Ir mes galėsime degustuoti* šitake grybų sriubos, iš šitake grybų iškeptos duonos ir šitake grybų sviesto.
Už keleto kilometrų įsikūręs Blankenfeldės dvaras – kur varpų aidas ir šeivamedžių aromatas atbaido vaiduoklius. Dvaras stūkso pačiame Lietuvos-Latvijos pasienyje, bet pasiekti jį ne visuomet pavyksta, nes keleivius vis klaidina kadaise sudegintos raganos šmėkla. Žmonės pasakoja, kad šmėkla vaidenosi Blankenfeldėje. Ji yra per naktį išvariusi iš proto guvernantę, o tuometis dvaro šeimininkas, nusprendęs su draugais per naktį žaisti kortomis, ryte rastas iš baimės susigūžęs kampe. Dabartinis dvaro savininkas sako, kad šmėklos nebėra, ji išėjo į Lietuvą, bet tai tik svečiams nuraminti...
Šiemet dvaras mini 595 metų jubiliejų. Tiesa, iš seniausių laikų čia nieko nelikę. Visi pastatai yra XVIII amžiaus, kuomet juos ir pastatė dvarą valdę Butleriai. Įdomu ir tai, kad ponų name visus metus gyveno Prancūzijos karalius Liudvikas XVIII.
Sovietiniai laikai dvarui buvo sunkūs, bet 2007 m. dvarą nusipirkęs Valdis Jakobsonas šią vietą pavertė savo namais, muziejumi, rožių ir šeivamedžių rojumi. Prikėlė tikram gyvenimui - su senomis sienomis, bet naujoviškomis ūkio formomis, susiliejančiomis su dvaro istorija. *Ekskursijos metu apžiūrėsite dvarą, išgirsite jo istoriją, o foto nuotraukos antrajame plane galbūt užfiksuosite ekskursantus lydintį baltąjį vaiduoklį.
Blankenfeldės dvare nuo seno buvo gaminami šeivamedžių produktai – sultys, vynas, arbata. Pageidaujantiems šeiminkas siūlo šeivamedžių sirupo *degustaciją: O dabar galėsite įsigyti ekologiškų produktų, gaminamų dvaro virtuvėje: dieviškų šeivamedio žiedų sirupo, sulčių, pagardų…

Kitas sustojimas pas vyndarį Sandrį Laizanį vyno *ūkyje “Tervetes vini”. Namų vyndarystės tradicijos Latvijoje labai gilios. Latviai įsitikinę, jog tinkamiausi produktai žmogaus organizmui yra tie, kurie auga vietiniame regione, o ne tie, kurie auginami Europos pietuose. O ir restoranų bei viešbučių savininkai didžiuojasi, galėdami pasiūlyti svečiams paskanauti vietinio vyno. Sandrio ūkyje vynai gaminami iš pačių užaugintų uogų ir vaisių: cidonijų, agrastų, aviečių, vyšnių... Viešnagės metu apžiūrėsite gamybos patalpas, degustuosite 4 rūšių vyno, putojančio vyno, šeimininkas pavaišins ir cidonijų brendžiu. Jei kuris nors gėrimas bus itin gardus, čia pat galėsite jo nusipirkti lauktuvėms.
Sukame namų link. Planuojamas grįžimo laikas: į Panevėžį – apie 21:00 val., į Kauną – apie 22:30 val., į Vilnių – apie 24:00 val.

Papildoma informacija

Į kelionės kainą įskaičiuota
  • Kelionė autobusu.
  • Kelionės vadovo – gido paslaugos.
  • Kelių ir stovėjimo aikštelių mokesčiai.
  • Kuro mokestis.
  • Kelionės organizavimas.
Į kelionės kainą neįskaičiuota
  • (*)- Mokami objektai. Turistas moka pats:
  • Viešnagė šitake grybų ūkyje+degustacija – 7 Eur.
  • Blankenfeldės dvaras (bilietas + degustacija + vietinio gido paslaugos) – 5 Eur.
  • Ekskursija ir degustacija “Tervetes vini” – 6 Eur.
  • Medicininių išlaidų draudimas užsienyje.
Pastabos
  • Vairuotojų darbo – poilsio režimą nustato ES reglamentas.
  • Objektų lankymo tvarka ir kainos gali nežymiai kisti.
  • Būtina į kelionę pasiimti galiojančią asmens tapatybės kortelę arba pasą.
  • Išvykimas iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio.

 

Svarbi informacija:

  • Objektų lankymo tvarka ir kainos gali nežymiai kisti.
  • Būtina į kelionę pasiimti galiojančią asmens tapatybės kortelę arba pasą.
  • Į kelionę rekomenduojame vykti tik pilnai pasiskiepijusiems arba Covid-19 persirgusiems asmenims, kurie turi galiojantį skaitmeninį ES Covid pažymėjimą. 
  • ►SVARBI INFORMACIJA KELIAUJANTIEMS Į LATVIJĄ
Būkite pirmas palikęs atsiliepimą
Palikti atsiliepimą

Jums taip pat patiks

Į Laplandiją pas Kalėdų senelį
Į Laplandiją pas Kalėdų senelį
Suomija
6 dienos / 5 naktys
2021.12.26 - 2021.12.31 liko 24 vietos
2022.01.02 - 2022.01.07 liko 20 vietų
Naujieji metai Laplandijoje
Naujieji metai Laplandijoje
Suomija
6 dienos / 5 naktys
2021.12.29 - 2022.01.03 liko 22 vietos
Naujieji metai Taline
Naujieji metai Taline
Estija
2 dienos / 1 naktis
2021.12.31 - 2022.01.01 liko 24 vietos
Naujieji metai Rygoje
Naujieji metai Rygoje
Latvija
2 dienos / 1 naktis
2021.12.31 - 2022.01.01 liko 29 vietos
NAKTINĖ EKSKURSIJA KARPIŲ DVARE IR VIDURIO LIETUVOS ĮDOMYBĖS
NAKTINĖ EKSKURSIJA KARPIŲ DVARE IR VIDURIO LIETUVOS ĮDOMYBĖS
Latvija
1 diena
2021.11.06 - 2021.11.06 liko 41 vieta
DEGUSTACINĖ KELIONĖ: LATVIŠKI SKANĖSTAI